25 maj 2006 r.

„ŚWIATOWID W KRAKOWIE”

Grupa Światowida
25 maja młodzież z Klubu Miłośników Kultur Świata „Światowid”, mieszczącego się w Miejskim Domu Kultury w Radomsku, uczestniczyła w wycieczce do Krakowa, która miała na celu przybliżenie tradycji Japonii i innych wschodnich krajów.
Na Wawelu obejrzeliśmy wystawę pt. „Sztuka Wschodu”, prezentującą m.in. broń, chorągwie, ozdoby, dywany i ceramikę chińską, japońską, turecką itd. Większość czasu spędziliśmy jednak w Centrum Sztuki i Techniki Japońskiej „Manggha”, podczas zajęć zatytułowanych „Spotkanie z Japonią”. Obejrzeliśmy film „Żywe skarby Japonii”, opowiadający o artystach tworzących starymi, tradycyjnymi metodami. W Kraju Kwitnącej Wiśni są oni objęci specjalnym programem; otrzymują stypendia i traktuje się ich jak bohaterów narodowych. Swoją wiedzę przekazują młodym.
Sztuka Japońska
Najwięcej emocji dostarczyły warsztaty z kaligrafii. Nauczyliśmy się wielu japońskich wyrazów. Przekonaliśmy się, że pisanie tuszem i specjalnym pędzelkiem jest bardzo trudne. W Japonii kaligrafia uznawana jest za sztukę.
Ponadto zwiedziliśmy dwie ekspozycje: Dawna sztuka japońska ze zbiorów Feliksa Jasieńskiego „Mangghi” oraz „Inspiracje sztuką Japonii w malarstwie Olgi Boznańskiej”. Na wystawie w Galerii Centrum „Mannggha” doszło do zderzenia znakomitego malarstwa polskiej impresjonistki z typowymi dla czasów artystki przedmiotami sztuki japońskiej. Umieszczone obok siebie: malarstwo Boznańskiej (portrety, martwe natury, pejzaże, widoki pracowni) oraz japońskie drzeworyty i rzemiosło oddziaływały na siebie w niezwykły, urzekający sposób.
Braliśmy również udział w ceremonii herbacianej, do której wykorzystuje się zawsze zieloną herbatę w formie sproszkowanej; w zależności od rangi spotkania herbacianego nazywa się ona „koicha” (mocna herbata) i „usucha” (słaba herbata), ma ona zawsze jaskrawozielony kolor i mocny aromat.
Ceremonia herbaciana
Do przygotowania napoju używa się specjalnych utensyliów, m.in. chawan – czarki, w której przygotowuje się i podaje gościowi herbatę, fukusa – jedwabnej chustki służącej do symbolicznego oczyszczenia utensyliów, chakin – lnianej ściereczki, służącej do czyszczenia czarki przed nasypaniem herbaty, chashaku – łyżeczki bambusowej i chasen – mieszadełka oraz kensui – pojemnika w kształcie miseczki, do którego wlewa się brudną wodę. Przed wypiciem herbaty podaje się słodycze, czyli okashi lub omogashi.
Najważniejsze podczas ceremonii parzenia herbaty są wrażenia estetyczne oraz osiągnięcie spokoju ducha.

Wioletta Kowalska


Copyright © 2000 – 2008 Zdzisław Wiśniewski  Wszelkie prawa zastrzeżone.